Het sacrament van het huwelijk

 

Beste mede-parochianen,

Op vrijdag 11 februari heb ik het geluk gehad dat ik mijn lieve vriendin heb mogen trouwen en ik haar officieel mijn vrouw mag noemen. Het was een prachtige dag met familie, vrienden en mede parochianen. De viering is ook online uitgezonden via de livestream, fijn voor mensen die niet in de gelegenheid waren om fysiek te komen of helaas geveld werden door corona.

Het huwelijk is een van de zeven sacramenten die wij kennen binnen de Katholieke kerk. In tegenstelling tot de andere sacramenten wordt dit sacrament niet toegediend door de priester of diaken, maar door de man en vrouw zelf. Dit door het uitspreken van het ja woord op het aanvaarden van elkaar als man en vrouw. De priester speelt natuurlijk wel een belangrijke rol als getuige van de kerk en als geestelijk leidsman voor en na dit sacrament.

Prachtig om dit sacrament van elkaar te mogen ontvangen en vol overgave voor elkaar te kiezen. Dat vraagt om vertrouwen, moed en liefde. Liefde die wij met elkaar als gemeenschap mogen blijven koesteren. Dat wij ons mogen laten inspireren. In de huidige maatschappij is het helaas een actualiteit dat huwelijk en trouw niet altijd meer van zelfsprekend zijn. Laten wij met elkaar dichtbij ons zelf blijven en daarmee bij de Heer. Want zoals geschreven in Mattheüs (19, 6): “Wat God verbonden heeft, mag een mens niet scheiden”. Dat dit ons allen mag bemoedigen en sterken, want het leven en de liefde is niet altijd makkelijk. Maar blijf met elkaar verbonden en met de Heer in gebed, want wie dit gegeven is zal in geluk met elkaar leven.

 

Jeroen Vergouw

Buitengewoon bedienaar van de Heilige Communie